Metoda inovatoarea prin care medicii vor să anestezieze pacienți de acum înainte

de: Ozana Mazilu
29 09. 2020

În ultimii ani, cercetătorii au dezvoltat algoritmi de inteligență artificială pentru o gamă tot mai largă de scopuri. Exemplul de față include algoritmi care pot fi aplicați în setările de asistență medicală, de exemplu, ajutarea clinicienilor să diagnosticheze boli specifice sau tulburări neuropsihiatrice sau să monitorizeze starea de sănătate a pacienților în timp.

Cum ar putea AI să schimbe modul în care se face o operație chirurgicală

Oamenii de știință de la MIT și Massachusetts General Hospital au dezvoltat un nou algoritm AI care poate controla nivelul inconștientului unui pacient anesteziat în timpul unei proceduri medicale, cum ar fi o intervenție chirurgicală.

Antrenat pe pacienți simulați în timpul unei intervenții chirurgicale simulate, algoritmul a învățat cum să administreze doze de propofol anestezic pentru a menține pacienții chiar mai eficient decât tehnologia existentă concepută pentru a recomanda niveluri de anestezie, conform Tech Xplore. În timp ce sistemul nu a fost încă folosit pentru un pacient real, într-o zi ar putea să scoată din mâinile medicilor ceva muncă, astfel încât aceștia să se poată concentra asupra procedurilor stresante.

„Până în prezent, abordarea noastră a depășit performanța utilizată în mod obișnuit (controlul dozei anestezice) și a fost robustă într-o mulțime de variații ale pacienților în metabolismul și efectul medicamentelor,” a declarat pentru Tech Xplore cercetătorul statisticilor în neuroștiințe de la MIT, Gabriel Schamberg.

Pe scurt, reglând un algoritm pentru a recunoaște și a se adapta la modificările minuscule ale activității neuronale ale pacientului, Schamberg și echipa sa construiesc un controler de doză care este mai precis decât ceea ce utilizează medicii astăzi. Și prin modificarea factorilor utilizați pentru a simula pacienții, Tech Xplore raportează că algoritmul ar putea să se adapteze pacienților reali, dacă ar fi implementat în lumea reală.

„Laboratorul nostru a făcut progrese semnificative în ceea ce privește înțelegerea modului în care medicamentele anestezice afectează activitatea neuronală”, a adăugat Schamberg, „iar acum are o echipă multidisciplinară care studiază modul de determinare corectă a dozelor anestezice din înregistrările neuronale”.